3/30/2011

S.T.E.T.H.E.S.C.O.P.E





Tengok stethescope tadi,tiba-tiba teringat time clinical attachment kat hospital kota bharu. Rindu pulak kat hospital tu. Hahaha.rindu? dulu time dapat tau kena attachment kat sana,memang menyumpah2,sekarang rindu pulak? Apa kes ni? :P hahahaha..yela, mau tak menyumpah,6 bulan kot! 6 bulan kau kat kelantan~ haih (-.-‘’)  



Nak tau kenapa rasa tak best bila dapat tau kena g sana?


1.       Susah gilaaaaaa nak cari rumah sewa,ada pon bapak mahal!
2.       Makanan. Rasanya 1 malaysia tau kelantan ni mmg femes dgn makanan manis,so kitorang mmg mind set makanan semua manis! Makan manis2 boleh kencing manis bang! Owh no no no!
3.       Takda public transport! Macam mana nak gerak kan kalau takda public transport.kalau naik teksi mmg mampus kena kapak la..mahal oiiiii tambah2 lagi teksi yg sedia tunggu dlm kawasan hospital tu..dia tengok je pakai white coat dengan dekat poket ada stethescope segala  sah2 la ingat doktor kan,padahal aku ni student je kot!
4.       Language barrier la. Kadang memang macam ayam cakap dgn itik. Tak faham,especially kena comunicate dengan patient makcik2 pakcik yg berumur. Mmg bahasa kelantan pekat! Hahaha...pandai2 la kau tak meneka apa makcik tu cakap..hahaha





TAPI!


 Itu semua sebelum g sana,tp bila dh lama kat sana,semua ok je J faham la sikit2 bahasa kelantan tu,makan pon ok je sbb sepanjang kat sana tak penah lagi la makan makanan manis mcm lori gula tumpah..huhuhu..


 betul la kan org cakap ‘tak kenal maka tak cinta’ *sila baca dengan nada karam singh walia*

ok..enough said..jom scroll down those memory :)

Ni la pas pelatih. Kalau takda ni,takleh masuk dalam wad..



ni gamba last day..kenangan kenangan :)

..

..

..



Dari kiri: epi,apis,alien tudung purple,manje.
Yg kanan tu nama dia sepul tp lebih glamour dgn nama manje! Kenapa? Sebab beliau mmg sangattttttttttttttt manja:P..



Ok,kat sini kitorang kena masuk 4 department. 6 weeks for each department. Kena rotate2 la..untuk group aku first department adalahhhhhhhhh...........











SURGERY DEPARTMENT!









Ni first wad saya kat surgery department ni. Wad kanak2 J




Taraaaaaa... ni la baju biru kalau nak masuk operation room J hehe

Masing2 jakun sebab first time pakai baju ni..tp of coz la yg paling jakun tu si tukang amik gamba kan :P hehe

lagii

lagi..

dan lagiiii..








Ni dekat wad anggerik. Wad anggerik ni wad pembedahan kanak2..masing2 prepare la sebab lepas ni ada kelas dengan MR tarmizi (pakar bedah kanak2)


Owh lupa pulak,kalau pakar bedah tak panggil dr tau,tp panggil MR ataupun MISS J contohnya mcm MR tarmizi ni la,xpanggil dr tarmizi,tp kena panggil MR tarmizi J



 Alololo~ rajinnya kawan2 saya:P



Eh eh,saya pon rajin la! Hehehe..jgn percaya,ini semua lakonan semata-mata..buat2 study,padahal pemalas :P














Department kedua jatuh kepadaaaaaaaaaaaaa......












O&G DEPARTMENT (department sakit puan)






 Ni dekat pintu masuk klinik O&G..kiranya perempuan2 mengandung buat check up kat sini la..


Ini hema..time ni dalam dewan ibnu sina. Kalau kelas dekat O&G ni mmg 90% kat sini la. Kadang2 bedside teaching. Bedside teaching ni dalam ward. Pakar akan pilih 1 patient, then dia ajar la apa yg patut  hehe...



Ni depan klinik O&G.. nampak yg tengah tu? Nama dia vinesh. Dia selalu mengaku dia tu surgeon :P perasan~ hehe


.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Eh..nama je dekat department sakit puan kan? Tapi gamba baby 1 pon takda? Huhu..bukan apa,time nampak baby tu excited sangat sampai lupa amik gamba..hehe :P 












Department yg ketiga...ni yg BEST!




PSYCHIATRY DEPARTMENT! 






Hahaha..ye! department sakit jiwa! Best kot..masuk wad keja nak gelak je dengan kerenah masing2..hehe 





Muka masing2 excited kan kat department ni! Hahahaha

asal muka aku mcm tu T___T

T_______T

ni dlm meeting room. tunggu psychiatrist lambat sgt,so kami amik la gamba..bdk2 laki kat hujung tu bajet,buat2 discuss kes konon~ cis 


Ini depan bilik ECT..ect ni electro-convulsive therapy..ala,bilik yang karen kepala org sakit jiwa tuuuu...


Ni pulak fadh..ni depan wad lelaki rasanya..



Ni pulak last session dengan pakar psiakitri ni,lupa pulak nama dia. Dr norazam rasanya..




TAPIII..

.kena beware la kat sini..especially kat wad lelaki..diorang ni suka meludah tau,nasib la kalau kena ludah tu :P bawak baju hujan siap2 kalau nak ke wad lelaki..eh,over pulak..sorry~ L








Last department pulakkkkk




MEDICAL DEPARTMENT





Tapi kat department ni tak banyak gamba la,sebab tekun berkhidmat untuk hospital~ 








hahahahahaha...tipu tipu tipu..gamba banyak,tapi tapi tapi...saya terdelete gamba2 itu L







Ini antara gamba yang terselamat..huk2...




with fadh..LAGI~ 

si tudung hitam tu acting je lebih,padahal malas ya rabbiiiiii

vinesh a.k.a surgeon~ rajinnyaaaaaaa :)


Ni kak sue..tgh prepare utk presentation dia~



.
.
.
.
.
.
.
sekian~ ini sahaja~ :)














6 comments:

oxaloacetate89 said...

hahahaha.happening gile tulisan ana! like2 =)

fana farhana said...

atika! eh malu ana :P hehe...baru test2 je ni

fadh said...

hahahahaha! bagus ana! gud job :p ngahaha!(clapping)
pedehal kan..kne tambah la kt psy dep tuh..wad female, bdk laki kne beware...!mereke (penghuni)gatai! hahahhaha..xleh blah la..miss u too mate kude! :D

fana farhana said...

dey macha! hahahaha...itu aku lupa pulak~ xpe22,kasi can la patient ng ngorat student laki~ hahahahahaha.. siot ko! mate kuda pulak :P

fadh said...

hahaha..patutnye blog ni ko bg name si MATE KUDE! wakakakaka...sexy babe...sexy! ngahaha :D

fana farhana said...

siot ko! cissssssssssssssssss....