5/04/2011

SEAFOOD LASAGNA! nyummyyyy! *droolinggggggggggggggg*

assalamualaikum~






dinner malam ni buat seafoooood lasagna! ini request adik saya,mula-mula macamm malas gila nak buat sebab leceh,dah la barang takda,nak kena pegi kedai beli barang satu hal,nak masak kulit lasagna satu hal,nak masak krim satu hal.memang rasa tanak buat laaa..








tapi dah menyampah dengar adik tu merengek macam budak kecik,haha buat la jugakkk,kang dia merajuk,susahhhh..dah la bab pujuk2 ni akak memang fail kau! huuuu












gamba memang tak sempat nak amik,sebab adek memang tunggu je depan oven,dah siap dia terus makan dengan rakus dan ganasnya T_____T kau memang gelojoh dik,takut akak nengok ko makan tadi..




















         ni gambar ihsan dari google~ 












makaseh google makaseh~
             










 tapi lasagna aku lagi tebal,sebab aku tamak,excited buat krim dengan letak seafood banyak2 hahaha










bahan-bahan:
-kulit lasagna ( ada 2 jenis,1 yang kena rebus dulu,1 yang terus boleh guna, tapi better amik yang rebus dulu kot,rasa terjamin sikit nak makan)
-parmesan cheese (untuk lapisan akhirrrr lasagna)



campuran A
-2 cawan mozarella cheese (amount boleh ditambah/dikurangkan ikut selera masing2)
-2 cawan cottage cheese(tak letak)
-1 biji telur
-seafood (isi ketam,isi udang,sotong,siput..amount ikut selera masing2,suka banyak letak banyak)
-basil( boleh ganti dengan rosemerry takpun origano) tapi aku tak letak pon haha


bahan sos putih:
-setengah buku butter
-4 sudu besar tepung gandum
-3 sudu besar susu segar
-secubit garam



cara-cara:
1. masak kulit lasagna,ikut arahan yang tertera pada kotak lasagna tuuu

2.dah masak,angkat dan toskan kulit lasagna. asingkan.

3. untuk sos putih, masukkan butter,tepung,susu segar dengan garam dalam periuk,kacau sentiasa sampai kuah putih ni jadi pekat,tapi jangan terlalu pekat,nnt tak sedap.

4. satukan semua campuran A,ketepikan

5. sediakan 1 pan/bekas casserol

6. lapisan pertama,letakkan kuah putih

7.letakkan 1 lapisan lasagna

8. letakkan campuran A

9. ulang langkah 6-8 sehingga habis

10. akhir sekali tabukan parmesan cheese di lapisan teratas

11. tutup dengan aluminium foil,bakar lebih kurang 30 minit pasa suhu 180 degree.





*eh,tapi ni anggaran untuk 5-6 orang makan tau! jangan makan sorang amik anggaran ni pulak,sampai raya haji tak habis makan kang! 











SELAMAT MENCUBA! :)





9 comments:

tomatokering :) said...

pehhh melelehhhhb..... :P

fana farhana said...

kalo rajin kak ana post sikit yeee cik erika :P hehe

p!q4h b@guss said...

kak fana, mai antaq bandar perdana ni.. hehe

fana farhana said...

hehe,next time laaaa..ni dh hbs la :P hehe

hadiee said...

wiwitttt..

farhana pandai masak la, tak salah pilihan abg wan. hehehehe

thanks btw, good resepi. i like it! :)

fana farhana said...

huhu sama-sama..haha,kembang kempis la si abg wan tu nanti:P

AyieNa Nur said...

fuyoooooo...makin maju..siap dh da resepi..i loike!! ehee

Nor Azlan Mat Isa said...

nnnnnkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk!!!!!!

fana farhana said...

lina: hiskh,cepuk satg baru tau :P hahaha

nami:belanja kami mee udang duluuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu