5/09/2011

chilled oreo-cheese cake + chilled peach-cheese cake :)

assalamuaikum :)

















ok,apakah benda segiempat di atas ini???
yg sebelah kiri,warna putih tu peach cheese cake
yang kanan tu oreo cheesecake..




















chilled oreo-cheese cake







ni la rupa kek ni sebelum dipotong :) tapi yang gamba atas tu tak letak oreo kat atas,sebab stok oreo tak cukup time tu~ wehehehe..sorry k :)







bahan-bahan:

-2 paket oreo

-whip creme(boleh ganti dengan susu segar)
-sepaket krim cheese

-setengah tin susu pekat (boleh kurangkan atau lebihkan ikut taste masing2)

-3 sudu besar gelatin (ganti dengan agar-agar)



cara-cara:

-pukulkan krim cheese sampai kembang

-masukkan susu pekat,pukul lagi

-masukkan whip kreme tadi

-masukkan oreo,tapi sebelum tu hancurkan oreo tu dulu

-kacau bagi sebati semua tu

-gelatin dicampur dengan sedikit air panas,bagi larut gelatin tu

-masukkan larutan gelatin tadi ke dalam bancuhan tadi

-kacau sampai sebati

-masukkan dalam bekas,boleh mula hias :)

-hiasan terpulang,tapi sedap kalau tabur chocolate rice dan susun oreo kat atas tu

-akhir sekali masukkan kek ke dalam peti sejuk,paling minima selama 2 jam :)





dah siap,boleh makan
.
.
.
.
..
.
.
.
.
..
.
.
..
.
.
ni la rupa kek bila dah dipotong :) nyummy!~

























chilled peach-cheese cake



actually lupa nak amik gamba kek yang ni T___T


errr




bukan lupa pon,tapi tak sempat amik gamba,dah kepoh nak makan dulu,biasala orang gelojoh memang camni (-.-')















gamba ihsan google~
haaa,macam ni la rupa kek tu :) 










bahan-bahan:

A) base:

-biskut marrie

-butter


B) upper layer

-sepaket krim cheese

-gula ising (sikit je,boleh lebihkan ikut citarasa masing-masing)

-peach dalam tin (potong dalam bentuk dadu)

-3 sudu besar gelatin



cara-cara:

A) base

-hancurkan biskut marrie dan ketepikan

-cairkan butter

-satukan butter dan biskut tadi,dan ratakan dalam satu bekas

-masukkan ke dalam peti sejuk selama 1 jam,bagi base tu agak keras sedikit


B) upper layer

-pukul krim cheese tadi sampai kembang

-masukkan gula ising ke dalam krim cheese tadi,pukul sampai sebati

-masukkan peach yang telah dipotong dadu

-akhir sekali masukkan campuran gelatin dan air panas

-kacau semuanya hingga rata dan sebati

-masukkan di dalam bekas base yang telah disejukkan tadi,senang cakap bahagian atas base tadi tu laaaaa

-sejukkan selama 1 jam


















selamat mencuba :)
  


4 comments:

GaDiS KaMpUnG sEpArA BaNdAr said...

makaseh berkongsi resepi hehe

Sunah Mohammad said...

wahhhhhhhhhhhhhhhhhh! nanti boleh try yang ni!!

fana farhana said...

cik gk: hehe,sama-sama :) mahap naaa lambat:P


SM: try2,best kek ni..nyumnyum :D

cheqwa said...

kak farhana,nak try buat!tapi lani dok hostel!teringin sbb tgok gambaq kek cm sedap..hehehehe..^_^